O projektu SLASTNA INVAZIJA
Naziv operacije: SLASTNA INVAZIJA
Začetek operacije: 05-2025
Zaključek operacije: 06-2027
Čas trajanja operacije: 26 mesecev
Spletna stran Evropske komisije namenjene ESPRA: https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/funding/emfaf_en
Spletna stran ESPRA: www.evropskasredstva.si
V okviru Javnega poziva LASR Feral za izbor operacij sofinanciranih iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo (ESPRA) v letu 2024 je podjetje MAR in CO, podvodna dela, d.o.o. prijavilo operacijo »SLASTNA INVAZIJA: Nove vrste, nova priložnost za mali priobalni ribolov«.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je operacijo z odločbo z dne 27. februarja 2025 potrdilo in odobrilo sofinanciranje. Vrednost celotne operacije, ki se je začela izvajali 01. maja 2025 in se bo izvajala 26 mesecev in se zaključi 30. junija 2027, znaša 199 843,55 EUR, pri čemer Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo sofinancira 85 % upravičenih stroškov, tj. 169 838,36 EUR.
Kratek opis operacije
SLASTNA INVAZIJA: Nove vrste, nova priložnost za mali priobalni ribolov je 26-mesečna operacija (januar 2025 – februar 2027), s katero želimo spremeniti okoljsko grožnjo – hitro širjenje modre rakovice (Callinectes sapidus) in ribe skakavke (Pomatomus saltatrix) – v gospodarsko priložnost za slovenske male priobalne ribiče.
Projekt bo razvil učinkovite metode ribolova, prepoznavno blagovno znamko, ter prek kulturno-kulinarčnih programov, izobraževanj in virtualnih vsebin spodbudil povpraševanje na domačem trgu. Rezultat bo večja tržna vrednost teh vrst, novo znanje za trajnostno upravljanje in dodatni prihodki ribičev ter gostincev.
Daljši opis operacije
1 | Ozadje in razlog za izvedbo operacije
Invazivne tujerodne vrste, predvsem modra rakovica (Callinectes sapidus) in riba skakavka (Pomatomus saltatrix), se v slovenskem morju pojavljajo vse pogosteje in že povzročajo ekonomsko škodo: plenjenje školjk, krajo ulova iz mrež ter poškodbe ribolovnih orodij . Čeprav modra rakovica pri nas še ni vzpostavila populacij, ribiči posamezne osebke v mreže ujamejo skoraj vsak dan, kar napoveduje eksponentno rast populacije – podoben trend, kot so ga italijanski ribiči opazili v Beneški laguni po letu 2015 .
Hkrati obe vrsti na svetovnem trgu dosegata visoke cene (modra rakovica tudi do 95 USD/kg) in veljata za kulinarični specialiteti, v Sloveniji pa njuna tržna vrednost ostaja pod 4 EUR/kg zaradi nepoznavanja in negativnega prizvoka izraza »invazivna« . Pomanjkanje selektivnih tehnik ulova skakavke, neorganizirane prodajne poti ter odsotnost privlačne blagovne znamke dodatno odvračajo lokalne ribiče, zato populaciji naraščata nekontrolirano.
Operacija se tako naslanja na ključna izhodišča Strategije lokalnega razvoja (SLR) LASR FERAL:
Trajnostno upravljanje morskih virov – nujnost hitrega odziva na nove ekološke pritiske,
Diverzifikacija malega priobalnega ribolova in turizma – potreba ribičev po stabilnejših dohodkih in novih, izkustvenih produktih.
2 | Namen
Pretvoriti ekološko grožnjo v gospodarsko priložnost: razviti in uveljaviti selektivne ribolovne tehnike ter smernice monitoringa ciljnih vrst za podporo trajnostnemu upravljanju virov.
Dvigniti tržno vrednost invazivnih vrst: ustvariti prepoznavno blagovno znamko in kulinarično identiteto, ki bosta potrošnikom modro rakovico in skakavko predstavili kot domačo poslastico, še preden se utrdi negativna podoba.
Okrepiti ekonomsko odpornost malega priobalnega ribolova: ribičem zagotoviti nove prodajne kanale ter dodatne prihodke iz kulturno-kulinarnih dogodkov, virtualnih kuharskih delavnic in ribiških ekskurzij.
Ozaveščati in izobraževati lokalno skupnost ter turiste: povečati razumevanje trajnostnega ribolova in vplivov invazivnih vrst skozi sodelovanje restavracij, šol ter promocijske kampanje, kar dolgoročno spodbuja povpraševanje po lokalnih ribjih proizvodih.
S tem operacija neposredno prispeva k ciljem ESPRA in SLR: varovanju biotske raznovrstnosti, spodbujanju trajnostnega ribištva ter razvoju inovativnih, trajnostnih turističnih produktov na območju občin Ankaran, Izola, Koper in Piran.
3 | Glavne aktivnosti
Faza 1 (05 – 10 / 2025)
Izdelava protokola selektivnega lova in pilotni izlov tujerodnih vrst (A1.3 – A1.4)
Razvoj blagovne znamke »Slastna invazija«, logotipa ter promocijskega tekstila in QR-kartic (A1.5)
Oblikovanje 4 izkustvenih programov (A1.6)
Začetna komunikacijska kampanja in spletna podstran (A1.2)
Faza 2 (11 / 2025 – 08 / 2026)
≥80 izlovov in testiranje orodij; študija shranjevanja modre rakovice (A2.3 – A2.4)
8 ribiških ekskurzij z degustacijo ulova (A2.5)
10 kulinaričnih dogodkov v restavracijah + 1. del spletne zbirke receptov (A2.6 – A2.8)
5 kuharskih delavnic v šolah (A2.7)
Redno obveščanje javnosti (A2.2)
Faza 3 (09 / 2026 – 06 / 2027)
Nadaljnji izlov in Smernice za trajnostni izlov (A3.3)
8 dodatnih ribiških ekskurzij (A3.4)
10 virtualnih kulinaričnih delavnic + promocijski videi (A3.5)
5 novih šolskih delavnic in digitalna knjiga 20 receptov (A3.6 – A3.7)
Sklenitev ≥1 dolgoročnega odkupnega dogovora z restavracijo (A3.4 / CR13)
(Vodenje in koordinacija potekata v vseh fazah – A1.1, A2.1, A3.1.)
4 | Časovni okvir
1. maj 2025 – 31. oktober 2025 (Faza 1 – priprava in pilotni izlov)
• Izdelava protokola selektivnega lova in pilotni izlov modre rakovice ter ribe skakavke (A1.3–A1.4)
• Razvoj blagovne znamke »Slastna invazija«: logotip, promocijski tekstil, QR-kartice (A1.5)
• Oblikovanje 4 izkustvenih programov »Misli na morju« (A1.6)
• Uvodna komunikacijska kampanja in vzpostavitev spletne podstrani (A1.2)
1. november 2025 – 31. avgust 2026 (Faza 2 – intenzivno izvajanje)
• ≥ 80 izlovov in testiranje ribolovnih orodij; študija optimalnega shranjevanja modre rakovice (A2.3–A2.4)
• 8 ribiških ekskurzij z degustacijami ulova (A2.5)
• 10 kulinaričnih dogodkov v restavracijah in prva polovica spletne zbirke receptov (A2.6–A2.8)
• 5 kuharskih delavnic v osnovnih šolah (A2.7)
• Redno obveščanje javnosti in medijska kampanja (A2.2)
1. september 2026 – 30. junij 2027 (Faza 3 – zaključek in trajnost)
• Nadaljnji ciljni izlov in priprava Smernic za trajnostni izlov (A3.3)
• 8 dodatnih ribiških ekskurzij (A3.4)
• 10 virtualnih kulinaričnih delavnic in produkcija promocijskih videov (A3.5)
• 5 dodatnih šolskih delavnic in objava digitalne knjige 20 receptov (A3.6–A3.7)
• Sklenitev ≥ 1 dolgoročnega odkupnega dogovora z restavracijo (CR13 / A3.4)
Opomba: pogodba omogoča podaljšanje upravičenega obdobja do 31. avgusta 2027, če bo to potrebno zaradi vremenskih ali bioloških dejavnikov.
5 | Partnerji in vloga
Vodilni partner: MAR in CO, d.o.o. – ribolov, monitoring, vodenje projekta, strokovni vsebinski prispevki.
Partner: Maristra d.o.o. – razvoj turističnih in izobraževalnih programov, branding, promocija .
Pridruženi: lokalni ribič (pogodbeni sodelavec), vsaj deset restavracij ter osnovne šole na območju LASR FERAL.
6 | Cilji in pričakovani rezultati
Diverzifikacija in ohranitev delovnih mest v malem priobalnem ribolovu:
Diverzifikacija osnovne dejavnosti 2 malih priobalnih ribičev (vlagatelj + sodelujoči ribič) ter ohranitev 2 delovnih mest (1,5 pri vlagatelju + 0,5 pri partnerju)
Nova blagovna znamka za trženje invazivnih vrst
Razvoj prepoznavne blagovne znamke + izdelava 20 promocijskih majic/predpasnikov/vreč + 1 000 QR - kartic)
Medsektorsko povezovanje gastronomije in ribištva
• Podpora 10 obalnim restavracijam
• Sklenjeni 3 dolgoročni dogovori (ribič, turistični subjekt, restavracija)
• Razvitih 20 receptov (10 restavracijski + 10 virtualnih) in objavljena virtualna kuharica
• Izvedenih 10 kulinaričnih dogodkov v restavracijahOzaveščanje javnosti in turistična ponudba
• 16 ribiških ekskurzij (8 + 8) z ≥ 64 udeleženci
• 10 kulinaričnih delavnic v šolah z ≥ 100 učenci
• ≥ 8 komunikacijskih kampanj (splet, SM, tisk)Znanstveni prispevek k upravljanju invazivnih vrst
Izvedba ≥ 184 ribolovnih izhodov z vodenjem podrobnega monitoringa in priprava strokovnega poročila s smernicami za trajnostni izlov modre rakovice in ribe skakavke.
7 | Finančni okvir
Skupna vrednost operacije: 208 291,55 EUR – predstavlja 100 % vseh stroškov.
Upravičeni stroški: 199 843,55 EUR (osnova za izračun sofinanciranja).
Sofinanciranje ESPRA (Evropska unija): 169 838,36 EUR – 85 % upravičenih stroškov.
Lastni vložek upravičencev: 30 005,19 EUR – 15 % upravičenih stroškov.